Gymnasiesärskolans Nationella program

För elever med särskilda behov
Gymnasiesärskolan är fyraårig och frivillig. Den vänder sig till alla ungdomar med utvecklingsvariation* som vill plugga. Skolan förbereder dig för arbete, fortsatta studier, samhällsliv och vuxenliv.

Nio nationella program
Inom gymnasiesärskolan finns nio nationella program med yrkesinriktning:
• Administration, handel och varuhantering
• Estetiska verksamheter
• Fastighet, anläggning och byggnation
• Fordonsvård och godshantering
• Hantverk och produktion
• Hotell, restaurang och bageri
• Hälsa, vård och omsorg
• Samhälle, natur och språk
• Skog, mark och djur.

22 veckor praktik
Om du går på ett nationellt program har du rätt till minst 22 veckor på en arbetsplats. Där får du olika uppgifter inom ett yrkesområde.

Studieplan
Alla elever i gymnasiesärskolan har en egen studieplan.

Andra program
Inom gymnasiesärskolan finns utbildningar som avviker från den nationella programstrukturen; särskilda varianter, riksrekryterande utbildningar och nationellt godkända idrottsutbildningar.

*Ordet "utvecklingsvariation" används ofta som ett modernare uttryck för "utvecklingsstörning". Ordet utvecklingsstörning används t ex. i Skollagen och av FUB (För barn, unga och vuxna med utvecklingsstörnng).

Skolor med Gymnasiesärskolans Nationella program