På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Turism och resor
Hotell- och turismprogrammet

Har du ett stort intresse för världen därute och gillar att träffa människor? Då kan inriktningen turism och resor på Hotell- och turismprogrammet vara något för dig.

Inriktningen ska ge dig kunskaper för arbete med turistinformation, organisation och planering av resor, aktiviteter och upplevelser av olika slag, till exempel natur- och kulturturism. I inriktningen betonas förmåga att informera samt förmåga att organisera och leda aktiviteter och resor. Dessutom betonas kunskaper om resmål och resvägar.

Språk och kommunikation – viktiga kunskaper

Kunskaper i försäljning, kommunikation och marknadsföring är viktiga för den som jobbar inom turism, liksom service och bemötande. Språkkunskaper är också en viktig del men också förståelse för andra kulturer. 

Du får lära dig om turistinformation, guidning, organisation och planering av resor, aktiviteter och upplevelser och om resmål och resvägar. Du får också lära dig dataprogram som används ute i branschen.

Under din utbildning kommer du även vara ute på ett företag och praktisera ditt yrke, så kallad APL (arbetsplatsförlagt lärande).

Efter gymnasiet är du behörig till yrkeshögskolan men kan också börja jobba direkt om du vill det. Genom dina individuella val har du möjlighet att få högskolebehörighet direkt på programmet.

Exempel på yrken som kanske intresserar dig som väljer inriktningen turism och resor kan vara: resekonsult/resesäljare, guide och reseledare, konferensvärd eller turistinformatör.

Några kurser på inriktningen turism och resor

  • Aktiviteter och upplevelser
  • Hållbar turism
  • Marknadsföring och försäljning
  • Reseproduktion och försäljning.

Programplan för Hotell- och turismprogrammet kan du se här>>

Skolor med inriktning Turism och resor inom Hotell- och turismprogrammet