Fridegårdsgymnasiet

Välkommen till Fridegårdsgymnasiet!
Här träffar du många engagerade människor som bryr sig om dig och din utbildning. Hos oss får du kvalitetsundervisning och studiero som hjälper dig att lyckas med dina studier.

Du kommer att få vara med och påverka arbetet i skolan samtidigt som du får ta ett stort ansvar för dina egna studier. Förutom att plugga och lära dig nya saker så vill vi att du ska må bra och växa som människa hos oss.

Våra styrkor är att vi är kunniga, engagerade, skapar trivsel och goda relationer.
Så här säger våra elever om skolan!

”Lärarna är engagerade och bryr sig om dig”

”Det är skön stämning i skolan och man känner sig välkommen”

”Övergången från gymnasiet till universitetet gick smidigt tack vare mina förkunskaper. Jag har haft stor nytta av studietekniken och kunskaperna jag fick på gymnasiet”

Vi bryr oss om framtiden
Fridegårdsgymnasiet är en mindre skola som tänker stort! Vi är engagerade, bryr oss om världen runtomkring oss och har ofta spännande samarbeten på gång. För oss är det viktigt med demokrati och jämställdhet i världen och i skolan.

Vetenskaplig grund och forskning
Skolans arbete och din undervisning vilar på vetenskaplig grund och forskning. Har du som oss ett intresse för vetenskap eller teknik? Vill du studera vidare på universitet eller högskola? Då är naturvetenskapsprogrammet eller teknikprogrammet något för dig! Här får du läsa natur- och teknikämnen från årskurs ett, göra praktiska experiment, åka på studiebesök och vara med på olika samarbetsprojekt. Vi samarbetar också med spännande aktörer inom vetenskap och forskning som exempelvis Uppsala universitet.

Vill du starta ett eget företag?
Det kan du göra hos oss! Vi jobbar med Ung Företagsamhet (UF) konceptet på flera av våra program och är en av de ledande skolorna i Uppsala län när det kommer till entreprenörskap i skolan. Genom att starta och driva ett UF-företag får du viktiga lära dig saker och får insikter som du kan ta med dig vidare i livet. Vem vet. Kanske vill du driva ett eget företag i framtiden.

Hos oss kan du läsa

• Barn- och fritidsprogrammet
  • Ekonomiprogrammet
  • Samhällsvetenskapsprogrammet
  • Naturvetenskapsprogrammet
  • Teknikprogrammet
  • Samhällsvetenskapsprogrammet & Naturvetenskapsprogrammet med AST-anpassning
  • Gymnasiesärskolan
  • Introduktionsprogrammen

Hör av dig till oss så berättar vi mer!

Du kan läsa mer på fridegårdsgymnasiet.se

Barn- och fritidsprogrammet – människor och framtid!
Är du en social person som tycker om människor? Vill du arbeta med att utveckla och leda barn, ungdomar eller vuxna i framtiden? På Fridegårdsgymnasiets barn- och fritidsprogram får du vara delaktig i samhället samtidigt som du bygger din egen trygghet och självkänsla.

Ger högskolebehörighet
Om du vill att din utbildning ska ge grundläggande högskolebehörighet så läser du matte, engelska och svenska som individuellt val. Om du inte vill plugga vidare efter gymnasiet så kan du istället läsa fler yrkesinriktade ämnen. Du väljer själv!

Det här får du lära dig
Du får träna på att arbeta med andra människor och utveckla din förmåga att kommunicera. Du lär dig om människors lärande, utveckling, att leda och utveck­la andra människor. Utbildningen innehåller bland annat sociologi, pedagogik, hälsa, ledarskap, kommunikation. På utbildningen är det fokus på etik och jäm­ställdhet.

Kontakt med näringslivet – Arbetsplatsförlagt lärande (APL)
Som en del av utbildningen kommer du får prova på och praktisera dina kunskaper på en eller flera arbetsplatser. Här får du känna på hur det är att arbeta och får också värdefulla erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du ska söka jobb.

En bra grundutbildning för många yrken
Här är några exempel på yrken som utbildningen kan leda till

• lärare
  • ungdomscoach
  • barnskötare
  • ledare inom barn och ungdomsverksamhet
  • sjukskötare och annan sjukhuspersonal
  • yrken inom försvaret
  • polis

Nära koppling till samhällsvetenskapsprogrammet
Barn- och fritidsprogrammet på Fridegårdsgymnasiet är nära kopplat till samhällsvetenskapsprogrammet som du också kan läsa hos oss. Samhällsvetenskapsprogrammet tar sig an stora samhällsfrågor och ger dig breda kunskaper ​vilket gör dig förberedd för vidare studier, som kan leda till yrken där du får möjlighet att bidra, förändra och forma vårt samhälle. Vårt samhällsvetenskapsprogram har inriktning beteende där du läser kurser som psykologi, sociologi, kommunikation och hållbar utveckling. Här får du lära dig att läsa och skriva vetenskapliga texter och får ta del av samhällsvetenskaplig och beteendevetenskaplig forskning. Programmet är ett bra val för dig som vill bredda dina kunskaper ordentligt för att kunna läsa vidare på universitet eller högskola.

Med samhällsvetenskapsprogrammet som grund har du stora möjligheter att bidra, förändra och forma vårt samhälle i framtiden!

Är du nyfiken och vill veta mer?
Hör av dig till oss!

Läs mer på fridegårdsgymnasiet.se

Här kan skicka dina frågor till Fridegårdsgymnasiet .

• NA
  • IMA