Att välja skola..

Att söka till gymnasiet handlar inte bara om att välja program.

Att bestämma vilken skola som passar dig bäst är inte heller alltid så lätt. Något som kan vara viktigt att fundera på är först och främst om skolan har det program samt inriktning som du vill läsa.

Att besöka skolan är såklart också väldigt viktigt så att du själv kan få en uppfattning om skolan. På GymnasieGuiden.se kan du läsa om samtliga skolor och även se när skolorna har öppet hus.

När du väl besöker skolan är det bra att ta reda på det som är viktigt för dig. Om du vill söka till en skola som ligger långt bort från hemmet, tänk då till en extra gång om du verkligen orkar åka så långt varje dag i tre år? För många är det inga konstigheter alls medan för andra kan det kännas jobbigare med en lång resväg varje dag.

Tips på frågor att ställa till skolor:

Hur många är lärarna?
Lärartäthet kan påverka kvaliteten på din utbildning. Om en lärare är sjuk brukar skolan då ha tillgång till vikarie?

Hur fungerar skolans lokaler?
Hur är skolans lokaler? Är klassrummen anpassade till undervisning t.ex. labblokal, musiksal. Var ligger idrottshallen?

Finns rätt teknik?
Finns det datorer till alla? Datorsalar? Undersök också om skolan har den teknik som utbildningen kräver, exempelvis kameror på medieutbildningar.

Vad erbjuder köket?
Har skolan en egen matsal eller äter eleverna lunch på restaurang? På gymnasiet har skolan ingen skyldighet att erbjuda mat. Kolla därför hur lunchmöjligheterna ser ut.

Finns garanti?
Om du söker en viss inriktning på en mindre skola kan det finnas risk att utbildningen aldrig blir av om för få söker den. Kolla vilka garantier som lämnas.

Vilka kurser erbjuder skolan?
Vilka kurser kan du välja till som programfördjupning eller individuellt val. Kan du fortsätta läsa ditt moderna språk?

Kan man maxa?
Kolla upp om det går att få max antal meritpoäng. Ger skolan exempelvis alla kurser i matte och engelska?

Yrkesprogram med grundläggande behörighet?
Ta reda på hur skolan kan ge dig som vill läsa ett yrkesprogram särskild behörighet för att senare läsa på vidare på högskola eller universitet inom specifikt område. Skolan ska alltid ge dig möjlighet att läsa grundläggande behörighet.

Finns det där lilla extra?
Alla skolor måste ha kurator, skolsköterska, SYV och psykolog. Hur ofta kommer finns yrkesgruppen på den skola som du är intresserad av?

Vad är bra och vad kan fungera bättre?
Finns det något som är extra bra? Tycker eleverna eller lärarna att något kan förbättras?

Har du andra frågor som handlar om utbildning fråga oss studie- och yrkesvägledare på FrågaSYV.se