På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Consensum – Lund

Om skolan
Att börja studera på gymnasium är en stor omställning i livet. Från grundskolans mer inrutade värld är det dags att göra egna val och sätta upp mål för din utbildning och din framtida yrkeskarriär. Consensum är liten och mysig skola där du hittar studieglädje och lyckas nå dina mål. Vi ser fram emot att få lära känna dig och få följa dina framgångar som elev hos oss.

Alltid högskolebehörighet
Drömmer du om att bli tandläkare, sjukgymnast, socionom, sjuksköterska, polis eller läkare? En utbildning på Consensum ger en trygg och stabil grund för dig som önskar läsa vidare på högskola. Kanske är du inte säker på idag vad du kommer att vilja göra efter dina tre år på Consensum? Eftersom alla våra utbildningar är högskoleförberedande så kan du alltid göra valet att studera vidare efter studenten, oavsett vilken utbildning du väljer.

Jobba med människor
Du som väljer att utbilda dig inom hälsa, vård och omsorg samt naturvetenskap kommer att ha många jobb att välja mellan. Att arbeta med människor ger dig en trygg framtid där du kan vara med och göra skillnad, på det sätt som just du drömmer om. På Consensum finns det olika utbildningar att välja mellan, gemensamt för dem alla är att du blir väl förberedd för framtiden, antingen du vill ha jobb direkt efter studenten eller du vill läsa vidare.

Naturvetenskapsprogrammet
Det här programmet är för dig som älskar matematik och naturvetenskapliga ämnen. Du får en perfekt grund inför fortsatta studier på högskola och universitet. Du får spännande kunskaper i hur människan fungerar kroppsligt och i samspel med sin omgivning. Du får kunskaper om sammanhang i naturen, om livets villkor, om fysikaliska fenomen och skeenden och om kemiska processer. Inom biologi, fysik och kemi beskrivs omvärlden i modeller som utvecklas i ett samspel mellan experiment och teori.

Inriktning Naturvetenskap
Du läser fördjupande kurser i biologi, fysik, kemi och matematik, som ger en mycket bred behörighet. Detta innebär att du kan läsa vidare till, läkare, tandläkare, biomedicinsk analytiker, brandingenjör, optiker eller liknande. Med en avklarad examen har du i princip obegränsade valmöjligheter inför vidare studier.
Fördjupning åk 3: Naturvetenskap
Fördjupning mot medicin och arbete med människor
De naturvetenskapliga ämnena är en viktig bas i utbildningen. Vi ger dig möjlighet till fältstudier och studiebesök hos forskare på universitetet samt på sjukhuset. Du får viktiga insikter i hur människokroppen fungerar samt kunskaper inom medicin, medicinteknik och psykologi. Du får möjlighet att läsa medicininriktade kurser som naturvetenskaplig specialisering och bioteknik som samtidigt är färgade mot arbete med människor.
I samklang med världen
Personal på skolan håller sig ständigt uppdaterade och i samklang med världen utanför skolan. Bland annat deltar skolan i Natur-, Medicin- och Teknikveckan, Internationella stamcellsdagen och Robotdagen. Flera av skolans elever har besökt konferensen Molecular Frontiers i Göteborg för att lyssna på Nobelpristagare, samt Kristinebergs Marina Forskningsstation.

Vård- och omsorgsprogrammet
Vård- och omsorgsprogrammet är ett högskoleförberedande yrkesprogram för dig som vill vara väl förberedd för vidare studier och en spännande yrkeskarriär inom vård, hälsa och omsorg. Med dina nya kunskaper är du rustad att stödja och hjälpa människor vid ohälsa, sjukdom eller funktionsnedsättning.
Du får kunskaper om människan i olika åldrar ur biologiska, psykologiska, sociala, kulturella och existentiella aspekter vid hälsa, ohälsa och funktionsnedsättning. Du utvecklar en helhetssyn på människan och får förståelse för livsstilens betydelse för hälsan.
Du blir högskolebehörig
Vård- och omsorgsprogrammet på Consensum, är ett gymnasieprogram som förbereder dig för högre studier om du vill bli t.ex. sjuksköterska, sjukgymnast, psykolog, socionom eller liknande. Direkt efter examen har du dessutom ett yrke och kan få jobb som undersköterska eller stödassistent inom hälso- och sjukvård eller socialtjänst

Praktik (APL) nära verkligheten
På Consensum har vi mycket nära samarbete med olika arbetsplatser inom vård, hälsa och naturvetenskap. Arbetsplatsförlagt lärarande (praktik) är en del av din utbildning. Vi vet att en intressant praktikplats ger energi och möjlighet till nya erfarenheter i livet. Ditt möte med verkligheten befäster dina kunskaper och du utvecklas som person. För många av våra elever har praktiktiden lett till ett efterlängtat jobb efter skolan.

Vård- och omsorgscollege
Skolan är certifierad som ett omsorgscollage (Malmö/Lund), vilket är ytterligare en kvalitetsgaranti för dig som elev. Skolor och arbetsgivare som samverkar i ett Vård- och omsorgscollege erbjuder utbildningar som håller mycket hög kvalitet och som leder till arbete. Efter fullgjord utbildning får du ett särskilt diplom.

Vinnare i yrkes-SM
Två av skolans elever tog sig till finalen i Yrkes-SM 2018 (kategorin Vård & Omsorg). Vinnare blev skolans elev Jonna Mjörnell från Sollentuna. Jonna kammade dessutom hem bronset i Yrkes-VM, som gick av stapeln i augusti 2019.

Fördjupning åk 3: Hälsa & Beteendevetenskap
Vill du vara med och skapa möjligheter till ett hälsosamt liv för människor med olika funktionsvariationer? I fördjupningen Hälsa & beteendevetenskap får du kunskaper att ge barn och vuxna meningsfullhet och stöd i vardagen. Med socialpedagogik och psykiatri som grund lär du dig om medicinska och sociala aspekter av olika funktionsvariationer. Du får kunskap om hälsa, etik, aktivitet och relationer, alternativ kommunikation och hjälpmedel inom modern teknik, samt lär dig att arbeta hälsofrämjande. Consensum har dessutom en mängd spännande APL-platser att erbjuda på området.

Socionom, sjukgymnast eller psykolog?
Direkt efter utbildningen kan du jobba som stödassistent eller elevassistent. Vill du läsa vidare finns det ett stort antal påbyggnadsutbildningar samt högskole- och universitetskurser att välja mellan. Fördjupningen är en utmärkt plattform om du vill läsa vidare till psykolog, socionom, sjukgymnast, lärare, idrottslärare, stödpedagog eller arbetsterapeut.

Akutsjukvård
Att kunna hjälpa människor som blir akut sjuka eller utsätts för svåra skador är en fantastisk känsla och samtidigt ett mycket stort ansvar.
I utbildningen får du fördjupade kunskaper om hur människan reagerar vid svåra trauman och kriser. Du får lära dig akut omhändertagande och att prioritera patienter utifrån triagemetoden. Kunskaper om smärta och smärtbehandling är också en viktig del. Din APL får du möjlighet att genomföra inom akutsjukvård.

Polis, barnmorska eller ambulanssjuksköterska
Väljer du fördjupningen akutsjukvård kan du bland annat arbeta på akutmottagning, med intensivvård eller på en vanlig vårdavdelning; överallt där snabbhet och kunskap kan betyda skillnaden mellan liv och död.

För den som vill studera vidare finns en mängd högskole- och universitetsutbildningar, till exempel sjuksköterska, polis, barnmorska och ambulanssjuksköterska.

När jag lär mig, mår jag bra – mår jag bra, lär jag mig
Consensum är en hälsofrämjande skola som lägger stor vikt vid att du mår bra och upplever studieglädje. Tillsammans med dig skapar våra fantastiska lärare ett kreativt och aktivt lärande. Vi erbjuder dig en trygg och positiv lärmiljö samt verktyg att utveckla dina bästa sidor för att lyckas.
För att skapa helhet och en känsla av sammanhang i ditt lärande arbetar vi bland annat med ämnesövergripande teman. Din mentor, som är en av dina lärare, vägleder och coachar dig på ett engagerat sätt i din utveckling.

Internationellt utbyte
I alla våra utbildningar finns det inslag av internationellt utbyte och du får en språklig och kulturell grund att stå på inför framtida studier och yrkesliv. Vi har samarbeten i Kina och Tanzania.
I årskurs 3 har du möjlighet att göra fältstudier eller praktik under några veckor utomlands. Du får också möjlighet att knyta internationella kontakter genom att välkomna en av våra utbytesstudenter i ditt hem i några veckor.
När man reser och arbetar i andra länder är det en stor tillgång att vara flerspråkig. Consensum erbjuder ett brett urval av moderna språk och skolan uppmuntrar dig gärna att läsa ett andra och ett tredje språk. Skolan erbjuder engelska, franska, tyska och spanska.

Praktik utomlands
”Som gymnasiearbete/projektarbete under det sista året valde jag att åka med en organisation till Ghana i Afrika, där jag arbetade med de allra fattigaste och svårt sjuka. Jag arbetade även på olika avdelningar på ett centralsjukhus i Ghana samt på en Aids/Hiv klinik. Jag fick även chansen att arbeta förebyggande genom att föreläsa och sprida kunskap på skolor för barn och ungdomar om just Aids och Hiv. En oförglömlig resa som jag bär med mig för resten av mitt liv”, - Caroline Johannesson (Ghana, Afrika)

Välkommen med din ansökan!

Visa mer

DETTA BEHÖVER JUSTERAS

Hittar du några fel gällande programutbud, kontaktuppgifter, länkar eller liknande i denna skolpresentation så får du gärna meddela oss.
Fyll i formuläret så rättar vi inom kort!

JAG ÖNSKAR MER INFORMATION


Vill du ha mer information om skolan eller en utbildning?
Här kan skicka dina frågor till Consensum – Lund.

Här kan du ange vilka program du är intresserad av på skolan (klicka på programsymbolen).

  • NA
  • VO