Globala gymnasiet

Utbildning för hållbar utveckling

Vad du än ska arbeta med i framtiden behövs kunskaper om rättvis och hållbar global utveckling!

Globala Gymnasiet är till för dig som vill påverka, förstå och lära dig mer om detta ur ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt perspektiv. Det genomsyrar hela skolan – från den lagade skolmaten till inneskor och elevinflytande. Du lär dig hur det lokala hänger ihop med det globala.

Globala gymnasiet är en kommunal gymnasieskola centralt belägen vid Zinkensdamm på Södermalm i Stockholm med ca 700 elever och 60 lärare. Förutom fräscha, ändamålsenliga undervisningslokaler har skolan också en egen trädgård, en idrottshall och ett bibliotek med tysta studieplatser och mysiga läshörnor. På Globala gymnasiet finns också en mycket aktiv elevkår och många elevföreningar. Skolan har fyra nationella program och en samhällsvetenskaplig spetsutbildning med riksintag. Språkintroduktion för nyanlända erbjuds även.

Tvärvetenskapligt och projektbaserat

Samhällsfrågor behöver undersökas med hjälp av flera ämnen samtidigt. Hälften av tiden arbetar du därför i din projektgrupp med aktuella tvärvetenskapliga projekt. Du vrider och vänder på problem och undersöker dem ur olika perspektiv. Du utvecklas tillsammans med och lär av andra elever och lärare.

Praktiskt lärande och samarbeten

Lärandet sker inte bara inom skolans väggar. Vi inkluderar möten mellan människor i olika former för att ta del av aktuella kunskaper och erfarenheter. På de nationella programmen arbetar vi med olika former av fältstudier och utbyten både i Sverige och i utlandet. Skolan har nära kontakter med organisationer, myndigheter, universitet och företag. Till exempel har vi långsiktiga samarbetsavtal med Plan Sverige och WWF och samarbetar även med Amnesty, Stockholms universitet och KTH. Många av våra lärare forskar parallellt med att undervisa på skolan.

Spetsutbildning

Vår samhällsvetenskapliga spetsutbildning har riksrekrytering och antagningen sker på urval av ett personligt brev, intervjuer och betyg. Vi har samarbete med Stockholms Resilience Centre vid Stockholms universitet.

Elevinflytande

Vi uppmuntrar speciellt kreativitet och egna initiativ. Våra elever har ett stort inflytande över undervisningen och arbetsmiljön. Vi ger eleverna utrymme i att utvecklas inom argumentation för att kunna föra fram sina åsikter, övas i att lyssna på andra och att samarbeta. Vi ger våra elever möjlighet i att förändra och påverka.

Skickliga pedagoger

Våra lärare har aktivt sökt sig till vår skola på grund av vår profil och vårt arbetssätt. Många av dem som var med och startade skolan arbetar fortfarande kvar. Vi sätter ribban högt men är måna om varandra med eleven i fokus alltid, för bästa resultat. Vi lär tillsammans och av varandra. Vi delar kunskap och information genom digitala plattformar och på våra möten inom arbetslag och andra forum på skolan. Lektionerna är av högsta kvalitet och lärarna är närvarande och ser alla elever. Ps - Många av våra lärare forskar parallellt med att undervisa och alla lärare är aktiva i att utveckla skolans arbetssätt och pedagogik.

Här kan du se filmer från Globala, Miriam och Karolina

Välkommen till oss!