Riksglasskolan

Hantverksprogrammet – Glashantverk och formgivning är ett alternativ för dig som funderar på ett estetiskt program. Riksglasskolan har ett riksintag om 16 utbildningsplatser. Du får en grundläggande utbildning inom hyttarbete, glasgravering och glasslipning, men även inom formgivning, entreprenörskap och kommunikation.

Utbildningen ger dig färdigheter i olika metoder för att forma glasprodukter samt förståelse för glasets egenskaper. I utbildningen ingår även kännedom om olika glaskvaliteter, infärgningstekniker samt graveringsmetoder.

Inga förkunskaper inom glashantverk krävs för att ansöka till utbildningen. Grunderna inom glashantverk: tekniker, verktyg, glasmaterial samt färg och form sker vid den anrika Riksglasskolan som nu är beläget i Pukeberg och kärnämnena läser du på Åkrahällskolan i Nybro. Åkrahäll erbjuder 10 nationella program.

Utbildningen
Under utbildningen får du lära dig tekniker för att arbeta med det smälta glaset. Glaset kan till exempel blåsas i en form eller på fri hand, du får lära dig att göra bland annat glas, skålar och vaser. När glaset är tillverkat och det långsamt har kylts för att motverka spänningar kan du efterarbeta glaset. Du får lära dig att göra en dekor som kan vara slipad, graverad eller blästrad.

Den praktiska undervisningen sker ofta i små arbetslag på två till tre personer, så kallade verkstäder, där man hjälps åt vid tillverkningen av olika slags glas. Vi undervisar i små klasser där alla lär känna varandra. Eleverna på Riksglasskolan kommer från Sverige och men även från andra länder i världen.

I utbildningen ingår praktik (APL) som sker på något glasbruk eller i studiohytta. Under det sista året på skolan sker ett projektarbete där du får visa vad du har lärt dig under utbildningen.

Ansökan och antagningskrav
För att bli antagen på Hantverksprogrammet krävs att du har godkända slutbetyg i svenska, engelska och matematik, samt fem ämnen från grundskolan. Om det är fler som sökande än det finns platser så avgör meritvärdet vem som kommer in.

Mer information om hur du söker till Riksglasskolans Hantverksprogram får du genom studie- och yrkesvägledaren på din skola. Du är också välkommen att kontakta oss eller besöka oss på Riksglasskolan i Pukeberg om du vill bekanta dig med glashantverket innan du gör ditt val av utbildning.

Det finns stora möjligheter till engagemang och kreativitet även utanför dina kurser. Du kan sjunga i skolans kör, fixa scenografi till årets julspel, gå med i Åkrahälls idrottsförening, elevråd med mera.

Inom det individuella valet kan du välja kurser som musik, ridning, ishockey, fotboll, språk och massage. Du kan läsa mer om skolan och de olika valen på Åkrahälls hemsida.

Riksglasskolan bedriver:

• Gy - Hantverksprogram