Svenska Skolan i Nairobi ( SSN)

Byt ut ett eller flera av dina gymnasieår till ett äventyr i Afrika fyllt med unika lärdomar och erfarenheter som få upplever på en livstid

Vi är idag en gymnasieskola med nästan 100 elever fördelat över de tre årskurserna och de tre nationella gymnasieprogram vi erbjuder är; Naturvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet och Ekonomiprogrammet.

Vi erbjuder de kurser som ingår i de tre programmen och dess inriktningar samt ett antal fördjupningskurser. Tre av dessa kurser fokuserar i än högre grad på den region vi bor i, Östafrika. I dessa kurser studerar vi vår omgivning såväl i teorin som i praktiken.  Naturliga inslag i dessa kurser är studiebesök, gästföreläsare och studieresor.

Specialkurserna heter:

• Eastafrican Development, (HUMHUM00S, 100 poäng)
  • Eastafrican Model UN, (HUMHUM00S, 100 poäng)
  • Eastafrican Wildlife, (NAVNAT00S, 100 poäng )

Till exempel har vi East African Wildlife där exotisk djur och natur studeras i fält. I East African Model UN där närhet och samarbete med det lokala FN högkvarteret ger ökad förståelse för hur internationella relationer fungerar. Då ingår även hur man skriver resolutioner och ett stort rollspel tillsammans med andra skolor inne på FN.

Vårt engagemang sträcker sig även bortom skolans område där väldiga kontraster och kampen mot fattigdom alltid är närvarande. Vi har flera samarbeten med lokala skolor och hjälporganisationer i fattiga områden. Kursen East African Development ger en större förståelse för hur utveckling och fattigdomsbekämpning går hand i hand. Studiebesök och fältstudier med många infallsvinklar är en naturlig del av all vår undervisning.

Vi erbjuder franska, spanska och swahili som modernt språk. Swahili är ett av de officiella språken i Kenya. I och med att engelska är det andra officiella språket i Kenya och det talade språket i Nairobi, kommer dina kunskaper och färdigheter att utvecklas under din tid här.

Vidare har vi det de årliga stora utflykterna med allt från att bestiga Mt. Kenya, att ta dykcertifikat i Indiska oceanen och safari bland savannens lejon. Eller varför inte passa på och lära dig Kiswahili?

Skolans gymnasium består av både gästande internatelever, värdfamiljselever och elever till föräldrar i Nairobi med omnejd. Vår undervisning håller hög standard vilket möjliggörs av att vi har hög lärartäthet och våra lärare är engagerade, erfarna och behöriga. De relativt små undervisningsgrupperna ger oss möjlighet att individualisera undervisningen och närheten mellan elev och lärare är påtaglig. Två kvällar i veckan erbjuds eleverna ta del av lärarledd ”mattestuga” och när behov finns, t ex inför ett prov kan stugor i andra ämnen också bli aktuella.

Våra elever har olika bakgrunder och de kommer från olika skolor runt om i Sverige. Detta gör att det blir mer dynamiskt och det tillför ett mervärde både i utbildningen och socialt. Eftersom det är ett så pass begränsat antal elever, blir det också en mycket god sammanhållning mellan olika klasser, oavsett i vilken årskurs man går i, något som brukar vara svårt att åstadkomma på ett gymnasium i Sverige.

Det stora flertalet av våra gymnasieelever bor på skolans internat där vi har ett knappt sextiotal rum. Övriga gymnasieelever bor här i Nairobi tillsammans med sina föräldrar. Att studera på gymnasium utomlands innebär inte alltid att du får en gymnasieutbildning i enlighet med den svenska läroplanen, men hos oss på SSN är det en självklarhet.

Vi använder svenska läromedel i kombination med det pedagogiska material som kan införskaffas här I Nairobi. IT används som en naturlig del i undervisningen. Varje klassrum är utrustat med projektorer, som bland annat används för att visa videoklipp och digital media i klassrummet. Eleverna på gymnasiet måste dock ha tillgång till egen privat laptop som de kan använda i undervisningen.

Om du studerar på Svenska skolan i Nairobi får du dessutom tillgodoräkna dig dina studier när kommer tillbaka till Sverige.

Välkommen till ett äventyr för livet.

Karibu Kenya!

Kolla även in vår YouTube-kanal >>