Datum och tips inför omvalet

Under våren finns det möjlighet att ändra sitt tidigare gymnasieval eller göra gymnasieval, om du av någon anledning inte gjorde det under valperioden. Under omvalsperioden kan du som elev ändra ditt val delvis eller helt; du kan t.ex lägga till fler alternativ, ta bort något eller några alternativ eller ändra rangordningen. Du kan också göra helt nytt val, dvs ta bort alla de alternativ du hade i ditt gymnasieval och lägga in nya alternativ i stället.

Exakt hur du går tillväga för att göra ändringar i din ansökan kan variera, beroende på var du bor. På vissa ställen kan elever gå in på sin inloggning och göra ändringar i sitt gymnasieval (på samma sätt som de kunde under den "ordinarie valperioden") och på vissa andra håll i Sverige är det endast SYV eller personal på Antagningskanslierna som kan göra ändringar. Om du är osäker är det bäst att du pratar med studie- och yrkesvägledaren på din skola alternativt kontaktar ditt gymnasieantagningskansli.

Om du är nöjd med din ansökan och känner att du har tillräcklig marginal för att bli antagen till gymnasiet, behöver du under omvalsperioden inte göra någonting alls :-) .

När omvalsperioden startar får du oftast ett preliminärt (ej slutgiltigt) besked på din ansökan. I det preliminära beskedet blir du inte antagen till något program eller skola, däremot kan du jämföra dina betyg med lägsta antagningsgränsen, på så sätt räkna ut om du preliminärt skulle haft möjlighet att bli antagen.

Om du har tillräckliga betyg i den preliminära antagningen betyder det inte att du kommer att ha tillräckliga betyg vid den slutgilitga antagningen. Den slutgiltiga antagningen görs på de betyg som finns i ett Slutbetyg från grundskolan och det är vanligt att antagningsgränserna höjs från den preliminära antagningen till slutantagningen. Det beror på att många elever höjer sina betyg från hösten till våren, det påverkar i sin tur antagningsgränserna.

Tips för dig som vill ändra din gymnasieansökan

• Har du valt tillräckligt många skolor och program? Välj hellre för många än för få, det ökar dina chanser att bli antagen.
  • Har du rangordnat dina val? Om du inte kommer in på ditt förstahandsval kommer din ansökan prövas för ditt andrahandsval osv.. Du kan bara bli erbjuden en plats. Det blir det valet som du har rangordnat högst upp och som dina betyg räcker till.
  • Är du osäker? Gå på skolans öppna hus igen. Om skolan inte har fler öppna hus kan du alltid höra av dig till skolan ändå och fråga om du får komma på besök. Passa på att ställ frågor som är viktiga för dig. Tips på frågor hittar du här.
  • Prata med vänner, familj och din studie- och yrkesvägledare.

Kom ihåg! Gymnasievalet är inte livsavgörande, du kan alltid ändra dig sen, det gör väldigt många! Du behöver inte veta vad du vill jobba med om 10 år för att kunna göra ditt gymnasieval idag.
Ibland kan frågor och ovisshet vara en faktor för stress, har du frågor? Fråga oss på FrågaSYV.se så ska vi försöka hjälpa dig med att reda ut begrepp, frågor och dina funderingar.