Forskarrapport om waldorfgymnasiet

Under flera års tid har en forskargrupp vid Karlstads universitet gjort en omfattande undersökning av den svenska waldorfskolan, med tonvikt på gymnasieåren.

Nästan 60% av eleverna går förr eller senare vidare till högskola/universitet, vilket är en högre andel än från kommunala gymnasier. Man är mer intresserad av ämnena man läser, och blir mer engagerad ju längre man studerar, i motsats till de kommunala skolorna där ungdomar ibland tröttnar ju längre de går. Även lärarna upplevs som mer engagerade.

En annan intressant faktor som framkom i undersökningen är att waldorfskolor i högre grad uppfyller den svenska läroplanens mål om en demokratisk fostran. Waldorfelever tar avstånd från rasim och nazism i högre utsträckning, samtidigt som man visar sig mer tolerant mot avvikande samhällsgrupper som homosexuella och invandrare. Enligt Bo Dahlin känner waldorfelever generellt ett större engagemang i sociala och moraliska frågor, vilket ju är cenralt om man ska bli en god samhällsmedborgare.

Reportage

från Kristofferskolan