”Här får man både showa på scen och en högskolebehörighet”

Sofie går andra året på estetisk spetsutbildning inom musikal.

Hon valde utbildningen för att hon inte ville välja mellan dans, musik och teater, här kan hon kombinera alla tre delar. Drömmen är att bli en yrkesverksam musikalartist men det närmaste målet är att efter studenten läsa vidare inom musikal på en folkhögskola eller en yrkesutbildning.

Sofie pendlar mellan Hässleholm och skolan i Lund, vilket hon inte ser som ett problem.
-Tåget tar cirka 35 minuter, så det är en bra tid att göra läxan eller sova. Lund var en helt ny stad för mig men nu ser jag det som mitt andra hem.

Dans, sång och teater på schemat!

-Vi läser kurser inom både sång, dans och teater. Inom sång så har vi en storkör med alla musikalelever tillsammans från alla årskurser, ensemble där vi sjunger i en mindre grupp och individuell sång då man är ensam tillsammans med en sånglärare. Vi har balett två gånger i veckan och jazz en gång. Men nu går jag i tvåan och då får man välja till ytterligare en danskurs och det har jag gjort. Jag har då valt till theatrical jazz och stepp, alltså dansar jag ungefär 5 gånger i veckan.
Sofie läser även en teaterkurs under alla tre åren, hon har även valt att läsa ytterligare en teaterkurs där man sätter upp en teaterföreställning med sin klass.

- Det roligaste som vi gjort hittills tycker jag var i ettan när vi i skrev egna barnföreställningar och bjöd in barn och spelade upp det för dem. Just att vi började från noll med det projekt och inte hade ramar att utgå ifrån var så roligt. Vi skrev och tränade tillsammans och resultatet blev så bra tycker jag.

Showa och få högskolebehörighet

Utbildningen är högskoleförberedande så Sofie och hennes klasskompisar läser alla grundläggande kurser för samhällsvetenskap. De läser bland annat matte, svenska och engelska. I tvåan har man praktik och Sofies klass är med i en musikal på Helsingborgs stadsteater.

-Just att utbildningen är högskoleförberedande är ett stort plus tycker jag för om vill läsa till att bli något annat efter gymnasiet behöver man inte börja om från början utan har en grundläggande utbildning. Den passar dig som älskar dans eller musikal och kanske till och med ser en framtid inom det eller bara vill ha tre underbara och tuffa år.