Könsfördelning på gymnasieprogrammen

På FrågaSYV.se ställs en hel del frågor från elever som undrar vad de kan göra för att känna sig mindre ensamma i skolan.

Att en elev känner sig ensam och utanför kan ha flera olika förklaringar. Ibland är orsaken att det t.ex. endast är killar respektive tjejer i klassen. Det är viktigt att poängtera är att många också tycker att det är väldigt roligt och skönt att gå i en klass där majoriteten är av motsatt kön.
Däremot vill vi inte förminska problemet för elever som tycker det är jobbigt, men samtidigt inte förmedla några värderingar angående hur vida det är bra eller dåligt att gå i en klass där majoriteten är av motsatt kön.

Om det däremot är viktigt för dig som ska välja gymnasieprogram hur fördelningen av tjejer och killar är så kan det vara värt att tänka till. Om du är tjej och vill ha många tjejer i din klass eller som du kanske är trött på tjejer och hellre går i en klass med fler killar, i så fall kan det vara bra att kolla upp statistik.

På skolverket.se finns all statistik över könsfördelningen på respektive gymnasieprogram.

Visste du t.ex. att det är ganska få program som har en jämn fördelning av både tjejer och killar? En anledning till det är att gymnasievalet oftast sker utifrån något som kallas könsstereotypa studieval. Här är två högskoleförberedande program och två yrkesprogram där könsfördelningen är jämn.

Jämn könsfördelning på högskoleförberedande program:

• Ekonomiprogrammet
  • Naturvetenskapsprogrammet

Jämn könsfördelning på yrkesprogram:

• Restaurang- och livsmedelsprogrammet
  • Handels- och administrationsprogrammet

Det är störst skillnad på fördelningen mellan tjejer och killar på yrkesprogrammen.
På vissa gymnasiala utbildningar som t.ex på Industritekniska programmet, El- och energiprogrammet kan det tyvärr gå få tjejer och på vissa skolor kan det till och med finnas en ensam tjej i klassen, vilket kan av vissa tjejer upplevas som en rätt så tråkig situation.
På högskoleförberedande programmet är det något jämnare. Teknikprogrammet är det program som sticker ut mest bland de högskoleförberedande programmen då eleverna nästan alltid är fler killar än tjejer.

Tråkigt men inte hopplöst, tycker vi och föreslår att du som är ensam tjej eller kille i klassen och inte trivs med det startar en tjej/killgrupp som kan träffas regelbundet, så att tjejerna/killarna i alla klasser på samma skola ska lära känna varandra ordentligt och finna stöd i varandra. En tjej/killgrupp kan med fördel också få en mentor och gruppen kan kanske åka iväg på lite roliga saker tillsammans. Ni kan t.ex. åka till museum eller så kan ni träffas och fika och prata eller se på en film. Eleven som går i de högre årskurserna (åk.2 och åk.3) kan stötta de yngre tjejerna/killarna med skolarbetet vid behov.

Än en gång! Glöm inte att välja efter ditt intresse! Vad du vill jobba med? Det är ju din framtid som det gäller :-)