Socialt entreprenörskap engagerar på Grillska Gymnasiet Sundbyberg

Tycker du att det är lika spännande att lösa samhällsproblem som att göra karriär? På Grillska gymnasiet kan du göra Stockholm till en bättre stad på skoltid.

Kombinera dina kreativa idéer med att skapa nytta för samhället och andra individer. Inom begreppet socialt entreprenörskap är samhällsvinsterna minst lika viktiga som de ekonomiska.

Anordna samhällsevent
I kursen Entreprenörskap på Grillska Gymnasiet får du på ett handfast sätt vara med och förändra samhället genom sociala projekt. Du och din klass påverkar det som händer i verkligheten. Till exempel kan du anordna en jullunch för hemlösa i Stockholm tillsammans med Sveriges kockelit, eller laga mat på kantstötta grönsaker som annars skulle ha slängts.

– Socialt entreprenörskap är perfekt för dem som vill bidra till att motarbeta de orättvisor som finns i samhället. Du kommer få möjligheter att skapa och driva ett eget välgörenhetsprojekt och testa dina idéer själv eller tillsammans med andra, säger Paulie Crescentini som är lärare i entreprenörskap.

Hundra liter soppa mot sexslavhandeln
På Grillska Sundbyberg har eleverna startat och drivit flera projekt inom socialt entreprenörskap. Världens längsta fredsbakelse, klädinsamling för Stockholms hemlösa och Rosa bullar är bara några av initiativen som samlat in tiotusentals kronor till bland annat UNHCR och Cancerfonden. Samtidigt har det gett elever chansen att fördjupa sig i sociala missförhållanden och bidragit till en känsla att vem som helst kan göra världen till en lite, lite bättre plats.

Under det senaste projektet lagades hundra liter soppa på "fula" men fullt ätbara livsmedel som skulle ha kastats av butiker. Syftet var att uppmärksamma det faktum att det varje år slängs 125000 ton mat av livsmedelsbutiker i Sverige.

– Framförallt var det grönsaker som hade någon skönhetsfläck och som hade hamnat i butikernas sopcontainrar, om inte skolan tagit hand om dem, berättar Paulie Crescentini.

Den goda soppan såldes på julmarknaden i Sundbyberg och pengarna från insamlingen donerades till organisationen Love Nepal, som arbetar för att frigöra barn från sexslavhandel.