Vilka betyg räknas egentligen?

Ett vanligt missförstånd när elever söker till gymnasiet är att det är höstterminens betyg som eleverna söker in med.
Det stämmer inte.
I många kommuner gör eleverna först en preliminär ansökan i januari-februari (här kan du läsa mer om ansökningstider i ditt län).
Den preliminära ansökan är just preliminär, eleverna ”söker” då in med höstterminens betyg, vilket därför kan vara lite förvirrande.
Men det är alltid den slutliga ”riktiga” ansökan i april-maj som räknas och då är det vårterminens betyg som gäller. Om du väljer att inte ändra något i den första preliminära ansökan så kommer ändå dina betyg att uppdateras och skickas in till antagningskansliet i ditt län. Det är inget som du som elev eller förälder behöver tänka på.

Är du inte behörig till det program du önskar komma in på nu?
Då är det alltså inte kört. Du har en termin att fixa betygen som du behöver.

För att komma in på ett nationellt program måste du ha godkänt i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik.
För ett yrkerogram behöver du godkända betyg i ytterligare fem ämnen, totalt åtta ämnen.
Om du vill studera på ett högskoleförberedande program, krävs godkända betyg i nio ämnen till, sammanlagt tolv.

Här kan du läsa mer om behörighet.

Om du riskerar att inte bli behörig sök då alltid ett introduktionsprogram som ett sista alternativ, en plan B! Så att du så snart som möjligt kan gå vidare till ett nationellt program :-)

PS. Om du fortfarande inte förstår eller har andra frågor och funderingar? Skriv till våra Studie- och yrkesvägledare på FrågaSYV.se vi svarar nästan direkt!