Workshop om gymnasieval

GymnasieGuiden.se deltog den 26 september 2017 i Göteborg på Skolverkets Workshop om gymnasieval.
Det var en mycket givande dag med föreläsningar och gruppdiskussioner, där Studie- och yrkesvägledare, annan skolpersonal och representanter från Skolverket deltog. Under dagen kom det bland annat fram att de flesta studie- och yrkesvägledare på grundskolorna konstaterar att många gymnaiseväljare stressar upp sig inför valet i onödan.

Det viktiga budskapet som studie- och yrkesvägledare och personal på Skolverket vill skicka ut till alla de ca. 110 000  elever som till vintern/våren 2018 kommer att välja till gymnasiet är bland annat att inte stressa upp sig. Det finns många möjligheter och studievägar och det brukar alltid ordna sig på ett bra sätt för de flesta.

Nyheter från Skolverket

• Kreativ processledarutbildning för Studie- och yrkesvägledare - för info om den var god se www.skolverket.se/kompetens-och-fortbildning/syv .
  • En nyhet angående PRAO, Praktisk Arbetslivsorientering på grundskolan: Från 1 juli 2018 kommer alla elever ha rätt till sammanlagt 10 dagars PRAO under åk. 8 och/eller åk. 9. Vill du läsa Lagrådsremiss om det, gå in på www.regeringen.se .
  • Läs Skolverkets publikation "Studie- och yrksvägledning som hela skolans ansvar" - ladda ner eller beställ den på www.skolverket.se/om-skolverket/publikationer .