På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Trädgård
Naturbruksprogrammet

Har du gröna fingrar och gillar att vara ute? Då kan inriktningen trädgård på naturbruksprogrammet vara något för dig.

Du får kunskaper i och färdigheter för att vårda växter och designa trädgårdar. Genom praktiskt lärande varvat med teori får du en varierad undervisning. Du kommer också lära dig att bygga med betong och natursten, odla växter och grönsaker och växthusteknik. 

Trädgårdars betydelse

Inriktningen ska ge dig kunskaper om mark, växter, växtmiljöer och trädgårdens betydelse i samhället. I inriktningen får du biologiska, tekniska, och ekonomiska kunskaper för vad som är god kvalitet på produkter och tjänster. Kunskaper om växter är centralt för allt arbete inom trädgårdsbranschen. 

Att köra maskiner som traktor och minilastare ingår också.

Under din utbildning kommer du även vara ute på ett eller flera företag och praktisera ditt yrke, så kallad APL (arbetsplatsförlagt lärande).

Efter gymnasiet är du behörig till yrkeshögskolan men kan också börja jobba direkt om du vill det. Genom dina individuella val har du möjlighet att få högskolebehörighet direkt på programmet.

Exempel på yrken som kanske intresserar dig som väljer inriktningen trädgård kan vara: trädgårdsanläggarehortonom, landskapsarkitekt, trädgårdsrådgivare/konsulent eller trädgårdsmästare, trädgårdsingenjör.

Några kurser på inriktningen trädgård

  • Marken och växternas biologi
  • Fordon och redskap
  • Växtkunskap 1.

Programplan för Naturbruksprogrammet kan du se här>>

Skolor med inriktning Trädgård inom Naturbruksprogrammet