På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Södra Latins Gymnasium

Vill du utveckla ditt musikintresse? Har du drömmar om att i en framtid ägna dig åt musik på heltid eller vill du utveckla ditt största intresse parallellt med övriga studier?

Riksrekryterande spetsutbildning inom musik
Du har chansen att välja ett gymnasieprogram med mycket musik på schemat som ger dig en god grund för fortsatta studier. Du utvecklas i en kreativ miljö med elever och lärare som brinner för sitt ämne.

Du får individuell undervisning på ett eller två instrument och får delta i olika ensembler. Vi har allt från mindre kammarmusik- och jazzensembler till symfoniorkester och storband. Förutom våra musikkurser erbjuder vi valbara kurser som ger dig ytterligare meritpoäng och behörighet.

Åtskilliga av dagens stjärnor, musiker, producenter, pedagoger, tonsättare etc har varit elever på Södra Latin, och även om du bara har musiken som fritidsintresse kan du hitta många möjligheter här eftersom programmet ger behörighet till högskolestudier.

Hela Södra Latin har en estetisk profil
På det estetiska programmet har vi inriktningar mot musik, bild och form, dans och teater samt dessutom naturvetenskapsprogram, samhällsvetenskapsprogram och humanistiskt program.

Södra Latins gymnasium är en gammal trivsam skola med mycket atmosfär i väggarna. Här får du vara den du är!

Estetiska programmet 
Det estetiska programmet på Södra Latin har också inriktningar mot Dans och Teater samt Bild & Formgivning. Programmen ger dig grundläggande behörighet för studier vid högskola och du kan få ökad behörighet genom att läsa vissa kurser inom det individuella valet till exempel Matematik, Naturkunskap och Språk.

Bild och form
Inriktningen bild & formgivning vänder sig till dig som vill studera vidare eller arbeta inom bild- och formgivning. Inriktningen ger både grundläggande kunskaper inom bild och formområdet och stimulerar till personlig utveckling i idéformulering och gestaltning. Du läser kurser som t ex tvådimensionell-, tredimensionell- och rörlig bild. Utbildningen ger allmän behörighet till universitet/högskola och förbereder dig för bild-, konst- och designrelaterade högre utbildningar.

Dans
Du som vill utveckla dina dansfärdigheter och är intresserad av eget konstnärligt skapande och dessutom vill berätta något för en publik - hos oss får du grunderna för dans och gestaltningsarbete. Hos oss kommer du att lära dig hur processen från idé till färdigproduktion ser ut inom dans. Karaktärsämnen inom Dans är dansträning, dans (balett, fridans, jazzdans), ljus, scenografi, sceniskt ledarskap, dansproduktion och estetisk orientering. Du som söker får också gärna vara intresserad av andra uttrycksformer såsom scenografi, ljusteknik, kostym och mask. Du får grundläggande behörighet för studier vid högskolan och kan genom tillval dessutom få högre behörighet. Sök till Dans på Södra Latin!

Teater
Är du intresserad av eget konstnärligt skapande, vill arbeta med teater och berätta något för en publik är inriktning teater något för dig. Här får du grunderna i de hantverksmässiga och tekniska kunskaper som du behöver för att gå vidare i skådespeleri och regi. På Södra Latin betonar vi utforskningen av det kroppsliga uttrycket inom skådespelarkonsten. Du får utveckla din förmåga att uttrycka dig med teaterns språk och att planera, leda och genomföra en idé. Hos oss kommer du att lära dig hur processen från idé till färdig produktion ser ut inom teater. Du som söker får också gärna vara intresserad av andra uttrycksformer såsom scenografi, ljusteknik, kostym och mask. Utbildningen sker i mycket nära samarbete med dansinriktningen. Du får grundläggande behörighet för studier vid högskolan och kan genom tillval få samma behörighet som på samhällsprogrammet. Sök till Teater på Södra Latin!

Humanistiska programmet - Språk
Programmet ger dig goda förutsättningar för vidare studier på universitet och högskolor och på Södra Latin får du utveckla dina kunskaper i humaniora, vilket betyder ungefär " de studier som gör människan mänsklig". Du kommer att studera sambandet mellan människa, språk, kultur och samhälle och framför allt fördjupa dina kunskaper inom flera olika språk. Förutom engelska läser du 600 poäng språk i form av latin, fortsättningsspråk och nybörjarspråk. Hos oss kan du välja mellan franska, italienska, kinesiska , ryska, spanska och tyska. Att kunna tala inför publik på ett sådant sätt att budskapet når fram är viktigt i många yrken.  Därför har vi valt att lägga in retorik som en valbar fördjupningskurskurs på vårt humanistiska program.

Studie- och utbytesresor är ett viktiga inslag och Södra Latin har ett stort internationellt kontaktnät och vänskolor i flera länder. Vi har för närvarande utbyte med skolor i Frankrike, Spanien, Tyskland, Ryssland, Kina och Indien.

Naturvetenskapsprogrammet - Naturvetenskap
Programmet ger dig behörighet till alla högskoleutbildningar. För högre studier inom naturvetenskap, teknik och medicin krävs att du läst fysik, kemi och biologi samt en hel del matematik på gymnasienivå och det gör du på den Naturvetenskapliga inriktningen. Om du tycker om att lösa problem tillsammans med andra och att fundera över hur vår värld är uppbyggd och fungerar så är det här rätt utbildning för dig.
En viktig del av utbildningen är att förstå att naturvetenskapen bygger på ett samspel mellan teori och praktik. Av den anledningen sätter vi elevens experimentella arbete i centrum och under erfarna lärares ledning möter du ett varierat arbetssätt med t ex demonstrationer, laborationer, genomgångar och diskussioner i tal och skrift med användning av ett korrekt och vetenskapligt språk.

Samhällsvetenskapsprogrammet - Samhällsvetenskap, på två sätt
Samhällsvetenskapsprogrammet är ett brett program där du får studera samhället och människan ur olika perspektiv. Programmet ger dig goda förutsättningar för vidare studier på universitet och högskolor och är en bra grund för dig som i framtiden vill arbeta inom yrken som kräver insikter i frågor som politik, ekonomi, historia, religion, etik, miljö och språk.

Kolla in våra Facebook-sidor för Södra Latin och Södra Latin Musik!

Visa mer

DETTA BEHÖVER JUSTERAS

Hittar du några fel gällande programutbud, kontaktuppgifter, länkar eller liknande i denna skolpresentation så får du gärna meddela oss.
Fyll i formuläret så rättar vi inom kort!

JAG ÖNSKAR MER INFORMATION


Vill du ha mer information om skolan eller en utbildning?
Här kan skicka dina frågor till Södra Latins Gymnasium.

Här kan du ange vilka program du är intresserad av på skolan (klicka på programsymbolen).

  • SA
  • NA
  • HU
  • ES
  • IMS