På GymnasieGuiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Jag förstår

Naturbruksskolan Sötåsen

Naturbruksskolan Sötåsen erbjuder utbildning inom naturbruksprogrammet

Naturbruksskolan Sötåsen hittar du strax utanför Töreboda med gångavstånd till centrum där det finns goda reseförbindelser med buss och tåg. På Sötåsen har du närhet till natur, varierade fritidsaktiviteter samt en kreativ och utvecklande studiemiljö.

På Sötåsen har vi det nationella yrkesprogrammet Naturbruksprogrammet och särskoleprogrammet Skog, Mark & Djur.

Inom inriktningen Djur erbjuder vi även ett flertal utbildningar inom häst / ridsport. Dessa utbildningar läses på Axevalla Hästcentrum.

Inriktningen Djur med yrkesutgångarna:

Inriktningen Lantbruk med yrkesutgångarna:

 • Växtodling och djurhållning
 • Lantbruksdjur

Inriktningen Trädgård med yrkesutgångarna:

 • Trädgårdsodling - friland
 • Trädgårdsdesign

Utbildningen är både teoretisk och praktisk. Vi erbjuder också introduktionsprogram och gymnasiesärskola.

Här pluggar du i en härlig miljö tillsammans med cirka 150 andra elever och du möts av engagerad personal. Skolan erbjuder moderna lärosalar med bra IT-stöd, ett ekologiskt skoljordbruk och ett bemannat internatboende med stor fritidsverksamhet.

Axevalla Hästcenter erbjuder utbildning inom inriktningen Djur och mot yrkesugångarna:

 • Hästskötare - ridning
 • Hästskötare - trav

NIU - Ridsport vänder sig till dig som vill träna och tävla (kanske även professionellt). Utbildningen har tränare och pedagoger som är mycket kompetenta och kunniga. Att läsa ridsport är att kombinera dina studier med en tävlingskarriär på hög nivå. PersonaI på skoIan fokuserar på att möta dessa krav samtidigt som vi också ställer krav på dig.

Jobb eller högskola – valet är ditt
Naturbruksprogrammet innehåller både teori och praktik och leder till att du blir redo för både jobb och vidare studier. Programmet är yrkesförberedande och en del av utbildningen får du ute på företag, vilket ger dig både viktiga erfarenheter av praktiskt arbete och fina möjligheter att skapa kontakter.

Hos oss får du grundläggande behörighet till högskola och universitet inom naturbruksprogammet.  Sedan några år erbjuder vi också kompletterande kurser för särskilt behörighet motsvarande delar av naturvetenskaps- och samhällsvetenskapsprogrammet. Kontakta skolan så berättar vi mer!
I alla inriktningar ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande, så kallad APL.

Hos oss finns:

 • internationella utbyten
 • möjlighet att starta företag med Ung Företagsamhet
 • internat med trådlöst nätverk
 • hemlagad mat
 • forskningsmiljöer för framtida energilösningar
 • ekologisk mjölkproduktion

Har du vad som krävs? TävIingsridning kräver rätt förutsättningar för både dig och din häst. Sötåsen erbjuder dig som är häst- och tävlingsintresserad möjlighet att kombinera dina gymnasiestudier med ditt hästintresse. Du läser de teoretiska ämnena på Sötåsen och de praktiska delarna på Axevalla. Är du intresserad? Gå in på www.naturbruk.nu för mer information.

Vill du veta mer?
Besök oss på www.naturbruk.nu/sotasen eller på Facebook.

Visa mer

Vår elevambassadör Elin Lundquist och vår SYV Madelaine Bergman vid det fina ståbordet som Svenljungas personal byggt. #svenskamässan #gymnasiedagarna2017 #naturbruk

Vår elevambassadör Elin Lundquist och vår SYV Madelaine Bergman vid det fina ståbordet som Svenljungas personal byggt. #svenskamässan #gymnasiedagarna2017 #naturbruk

Nu är vi på plats på Gymnasiedagarna i Göteborg och vår skogssimulator drar redan besökare. Välkommen till vår monter G02:34! #svenskamässan #gymnasiedagarna2017 #naturbruk

Nu är vi på plats på Gymnasiedagarna i Göteborg och vår skogssimulator drar redan besökare. Välkommen till vår monter G02:34!
#svenskamässan #gymnasiedagarna2017 #naturbruk

Idag doftar det av nybakade bullar i våra skolors kök då vi firar Kanelbullens dag idag! #kanelbullensdag

Idag doftar det av nybakade bullar i våra skolors kök då vi firar Kanelbullens dag idag! 
#kanelbullensdag

Idag firas Skolmjölkens dag i Sverige och en rad andra länder för att uppmärksamma fördelarna med skolmjölk. På Naturbruksförvaltningens skolor produceras dagligen 3250 liter mjölk, vilket motsvarar cirka 13000 glas med skolmjölk! #naturbruk #skolmjölkensdag #mjölk

Idag firas Skolmjölkens dag i Sverige och en rad andra länder för att uppmärksamma fördelarna med skolmjölk. På Naturbruksförvaltningens skolor produceras dagligen 3250 liter mjölk, vilket motsvarar cirka 13000 glas med skolmjölk!
#naturbruk #skolmjölkensdag #mjölk

Läs mer om islandshästnäringen och satsningarna som gjorts för rasen på Axevalla Hästcentrum på: bit.ly/2xD2UCU eller på Naturbruksförvaltningens Facebooksida. #islandshäst #axevallahästcentrum #naturbruk #axevalla

Läs mer om islandshästnäringen och satsningarna som gjorts för rasen på Axevalla Hästcentrum på: bit.ly/2xD2UCU eller på Naturbruksförvaltningens Facebooksida.
#islandshäst #axevallahästcentrum #naturbruk #axevalla

Kompetensutvecklingsdag med våra fantastiska medarbetare 😊

Kompetensutvecklingsdag med våra fantastiska medarbetare 😊