Restaurang- och livsmedelsprogrammet

NYHET FÖR YRKESPROGRAMMEN för dig som började på gymnasiet tidigast hösten 2023!

  • Från skolstart HT23 ger Yrkesprogrammen grundläggande behörighet till Högskola och Universitet.
  • Yrkesprogrammets omfattar 2.800 poäng
  • Elev på restaurang- och livsmedelsprogrammet får välja bort kurserna svenska 2 och 3, eller svenska som andraspråk 2 och 3, och engelska 6.


Se Skolverkets film >>

Det här programmet passar dig som tycker om att laga mat och är intresserad av hur man producerar och hanterar livsmedel. Restaurang och livsmedelsprogrammet passar dig som vill ha en yrkesförberedande utbildning. 

Efter utbildningen kan du arbeta inom restaurang- och livsmedelssektorn, till exempel i restaurang, bageri och med färskvaror. 

I utbildningen ingår 15 veckors praktik, så kallat arbetsplatsförlagt arbete, där du får pröva på yrket på en eller flera arbetsplatser inom restaurang- och livsmedelsbranschen.

Det här lär du dig
Du lär dig om restaurang- och livsmedelsbranschens olika delar där man arbetar nära kunderna med hantverksmässiga metoder, både moderna och traditionella. Du lär dig om livsmedelsproduktion, matlagning och servering samt om måltiden som helhet. Du lär dig om hur olika verksamhetsområden inom exempelvis restaurangbranschen kan samverka för att skapa en helhetsupplevelse. Du lär dig även om arbetsmiljö, försäljning, service, hygien och näringslära.Du lär dig dessutom hur man arbetar med ekonomi, planering och organisation samt läser kurser i entreprenörskap och företagande.

Inriktningar

Bageri och konditori
Du lär dig om det traditionella och det moderna hantverket inom bageri och konditori för både stor- och småskalig verksamhet

Kök och servering
Du lär dig om matlagning för alla typer av restaurangverksamheter, om servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen.

Service och flexibilitet
Att arbeta inom restaurang och livsmedel innebär att man ofta arbetar nära kunderna, vilket ställer höga krav på kommunikation och service. Du får därför lära dig att bemöta kunder och ge anpassad service. Du får även lära dig om exponering och skyltning av varor.

Eftersom arbetet inom branschen i regel utförs i samarbete mellan olika människor får du lära dig att arbeta i grupp, ta initiativ, vara lyhörd och kunna arbeta självständigt. Restaurang- och livsmedelsbranschen förändras ständigt vilket betyder att man inom yrket måste kunna vara kreativ och flexibel, något som du får möjlighet att bli bättre på under utbildningen.

Livsmedels- och restaurangbranschen blir mer och mer internationaliserad och du får på utbildningen lära dig om livsmedel och måltider i andra kulturer. Dels för att kunna ge bästa möjliga service till kunderna men också för att du ska kunna få möjligheten att arbeta utomlands. Utbildningen erbjuder därför fördjupade kurser i engelska. Hela programmet eller delar av det kan även läsas som Lärling.

Du kan börja jobba direkt efter gymnasiet eller fortsätta studera.

Gymnasiereformen Gy25
Läs en sammanfattning om Gy25 här. För information om det som gäller för elever som börjar årskurs 1 på det här programmet hösten 2025 eller senare se skolverkets hemsida.

Programplan/Programstruktur
För elever som börjar årskurs 1 på det här programmet hösten 2025 eller senare gäller programplanen som kan ses nedan.

OBS! Tidigare programplan, som som gäller för elever som börjar årskurs 1 hösten 2024 och tidigare, kan ses här >> och kommer att gälla under alla tre läsåren de går på gymnasiet.

Klicka här för programplan!

Skolor med Restaurang- och livsmedelsprogrammet

  • Bruksgymnasiet

    På Bruksgymnasiet får du en trygg och trivsam studiemiljö i fräscha lokaler

    • NA
    • EK
    • SA
    • ES
    • FS
    • RL
    • EE
    • FT
    • VO
    • IMA
    • IMV
    • IMS
    • IMY
  • Praktiska Gymnasiet Jönköping

    Vi på Praktiska tror på idén om lärande genom att varva teori och praktik

    • FS
    • RL
    • BA
    • FT
    • NB
    • IMA
    • IMV
    • IMY
  • Aleholm

    Aleholm är den lilla skolan med de stora möjligheterna för dig.

    • rig
    • NA
    • TE
    • EK
    • SA
    • RL
    • BA
    • IN
    • VO
    • IMA
    • IMV
    • IMS
    • IMY
  • Hässleholms gymnasium / Jacobsskolan

    Jacobsskolan erbjuder sju nationella yrkesprogram samt introduktionsprogram Vi har ca 500 gymnas...

    • RL
    • BA
    • EE
    • FT
    • IN
    • BF
    • VO
    • IMA
    • IMV
    • IMS
    • IMY
  • Vackstanäsgymnasiet

    Textil design, Personlig tränare, Kock eller bagare, Trädgårdsmästare eller Naturguide

    • niu
    • ES
    • RL
    • BF
    • NB
    • AGN
  • Internationella Hotell- och Restaurangskolan, IHR

    Passion och kreativitet är viktiga drivkrafter för morgondagens mästare.

    • HT
    • RL
  • Tingvallagymnasiet

    Vi ger dig de bästa förutsättningarna för att lyckas i framtiden

    • rig
    • niu
    • EK
    • SA
    • FS
    • HT
    • RL
    • VO
    • IMV
    • IMY
    • AGN
  • Leksands gymnasium

    Den lilla skolan med de många valmöjligheterna!

    • niu
    • NA
    • TE
    • EK
    • SA
    • HV
    • FS
    • HT
    • RL
    • BF
    • VO
    • IMA
    • IMV
    • IMS
    • IMY
    • AGN
  • Yrkesgymnasiet Göteborg

    Mindre snack, mer verkstad.

    • HV
    • FS
    • HT
    • RL
    • BA
    • EE
    • FT
    • IN
    • VF
    • BF
    • VO
  • Jämtlands Gymnasium Wargentin

    Det är nu det roliga börjar!

    • niu
    • NA
    • TE
    • EK
    • HU
    • SA
    • ES
    • HV
    • FS
    • HT
    • RL
    • BF
    • VO
    • IMA
    • IMV
    • IMS
    • IMY
    • AGI
    • AGN